איך תשמרו על טריות הפירות והירקות במטבח?

החלטתם להתחיל לאכול בריא? להכניס לגוף חומרים שרק יעשו לו טוב? כנראה שפירות וירקות הם האזור הראשון שאליו תפנו בסופר ובצדק. בירקות ופירות יש שפע של ויטמינים ומינרלים, נוגדי חמצון ושאר מושגים שניתן לשמוע לא מעט בתכניות בריאות וממקצוענים בתחום. לרוב כשכבר מקבלים את ההחלטה (המצוינת), חוזרים הביתה עם שלל שקיות צבעוניות מלאות בכל טוב. הדבר היחיד ששוכחים לפעמים הוא שירקות ופירות, בניגוד לחלק גדול ממוצרי הסופר, הם סוג של יצור חי אשר עם תנאי אחסון לא מתאימים ירקיב לפני שיאכל. הנה כמה טיפים איך לשמור על טריות הירקות והפירות.

למרות הרצון והמוטיבציה- קנו בכמויות הגיוניות

הטיפ הראשון שישמור לכם על הטריות הוא פשוט לשים לב לכמויות הירקות והפירות שאתם קונים. נכון, אזור הפירות והירקות הוא מגוון וצבעוני וכשרוצים להתחיל לאכול בריא המוטיבציה עולה וגורמת לנו לקחת מכל ירק או פרי ובכמויות. אז פירות וירקות קנו בצורה מחושבת ולא מוגזמת. תכננו שתיים- שלוש ארוחות קדימה ותבחרו את הירקות שישתלבו בארוחה. כך גם לגבי פירות. קנו קצת מכל סוג (גם המחירים לא נמוכים…) ובעוד כמה ימים תחזרו לקנות שוב. עם פירות וירקות שיטת הקניות צריכה להיות קצת כמו הקניות של פעם, כשהלכנו כל יום למכולת או לירקן וקנינו בדיוק מה שצריך.

לא לשטוף את הפירות בבת אחת אחרי הקניות

אתם מעדיפים לבצע פעולות מרוכזות מבעוד מועד? בדיוק קניתם ברזים למטבח ואתם מלאי התלהבות? עם פירות וירקות שטיפה מרוכזת פחות מומלצת. רטיבות לא עושה טוב לפירות ולירקות. היא יכולה לגרום לפגיעה במעטפת ההגנה של הפרי כך שירקיב מהר יותר. לכן, שטפו כל פעם את הפרי או הירק רק לפני השימוש בו.

לאחסן את הפירות והירקות במקרר בתאים המיועדים לכך

אמנם זה גם יעזור לכם לשמור על סדר במקרר אבל לא זו הסיבה שאנחנו ממליצים לשמור ירקות ופירות בתאים או במגירות המיועדים להם. הסיבה היא שבאזורים אלה הטמפרטורה מעט חמה  יותר (כמה שאפשר לצפות לחום במקרר…) ולירקות ולפירות היא מתאימה יותר.

לשמור על יובש בתוך התא במקרר

בהמשך לכך שלרוב ירקות ופירות לא חובבי לחות (בהמשך תראו אילו מהם דווקא כן), כדאי לשמור על סביבת התא במקרר פחות לחה. כדי לעשות זאת שימו בתחתית המגירה או התא נייר סופג אשר יספוג את הלחות שנוצרת. יש גם תחתיות מספוג המיועדות לכך אך לא צריך לקנות במיוחד. ריבוע או שניים של נייר סופג יעשו את העבודה.

לאחסן את הפירות והירקות בשקיות נפרדות

כדאי לשמור כל סוג ירק או פרי בשקיות נפרדות ולא לערבב. יש ירקות או פירות המפרישים חומרים שגורמים לאחרים להבשיל מהר יותר (כמו שתראו בהמשך) ולבסוף גם להרקיב. למשל מלפפונים ועגבניות הם חברים טובים בסלט אבל לא בתוך השקית… כדאי להשתמש בשקית מאווררת כדי לא לצבור בתוכה לחות או שייווצרו בה עובשים למיניהם. שקית זיפלוק יכולה להיות נוחה מאוד לאחסון בגלל הפתיחה והסגירה הנוחות, האפשרות לשטוף אותה ולעשות שימוש חוזר אם צריך. שימוש חוזר בשקיות הוא ללא ספק מבורך ואקולוגי יותר.

ירקות ופירות שאוהבים טמפרטורת חדר

ישנם ירקות ופירות שאחסון בטמפרטורת החדר נעים להם יותר מאשר במקרר. בננות הן דוגמה לכך. גם תפוח אדמה, בצל ואבוקדו כל עוד אינו בשל. כדאי לאחסן אותם במרחק אחד מהשני כי הם משחררים גז אתילן שגורם גם להבשלה מהירה של השכנים. תפוח אדמה ובצל למשל, מומלץ שיפגשו רק על המחבת או בסיר. כל עוד הם באחסון, שימו אותם במרחק או בקומות נפרדות בעגלת האחסון אם ישנה. הם יגרמו להוצאת נבטים (עיניים בשפת העם) אחד לשני ואז יש להוריד חלק זה או בכלל לזרוק. בדומה לאבוקדו, גם ירקות ופירות אחרים שאינם בשלים שמרו בטמפרטורת החדר עד להבשלה.

מצבים בהם מים ישמרו על הירקות או הפירות

הצענו קודם לא לשטוף את הפירות והירקות מיד לאחר הקניה באופן גורף. יש מצבים בהם דווקא זה הזמן לשליפת אותם ברזים למטבח שרק קניתם. אחד מהם הוא כאשר אתם רוצים לשמור טוב יותר ירק או פרי שכבר התחלתם לחתוך או לאכול. אם אכלתם חצי מלפפון  או אפילו רק קילפתם, מומלץ את החלק שנותר לשמור בתוך צנצנת עם מים. מצב נוסף הוא עם תפרחות למיניהן. כרובית וברוקולי למשל אוהבים לחות. לשמירה טובה יותר שלהם שימו אותם בכלי עם מים. את החלק התחתון שימו בתוך המים ואילו התפרחת עצמה מחוץ למים. עטפו את הכלי במגבת קטנה (אל תדאגו, הם לא יתפחו…). אספרגוס אוהב גם הוא מים. מומלץ לשמור אותו בתוך כוס מים כאילו זהו זר פרחים.

להאט את קצב ההבשלה של הבננה עם שקית בקצה

בננה ידועה כפרי בריא מאוד, מלא מינרלים מצוינים כמו אשלגן, כך שחבל שירקיב לכם לפני שהספקתם ליהנות ממנו. בננה, כאמור, היא מהפירות משחררי גז האתילן שגורם להבשלה שיכולה להיות מהירה ממה שציפיתם. אם אתם רוצים להאט את קצב ההבשלה, עטפו את קצה הבננה בשקית ניילון. כך בעצם אתם מעכבים את "השעון המעורר" של הבננה שגורם לשחרור האתילן ולהבשלה.

לסיכום, שמירה על פירות וירקות טריים למשך זמן ארוך ככל האפשר דורשת מעט סבלנות והתעסקות. דאגו לאזור אחסון נוח לירקות ופירות שמעדיפים טמפרטורת חדר כך שלכל אחד יהיה את המקום שלו, הפרידו ביניהם גם בתוך המקרר ובאופן כללי זכרו שטיפול בירקות ופירות דומה, ולא במקרה, לטיפול בגינה. אחרי הכל גם מקורם של הירקות והפירות, לפני המדף בסופר, הוא הגינה, המטע או השדה.

דילוג לתוכן