לתאורה של חדר האמבטיה יש חלק חשוב באווירה ובתחושה ששוררת בחלל. תאורה טובה הופכת את החדר לנעים יותר, פרקטי יותר, ואפילו בטוח יותר. ובהקשר הזה, שאלת השאלות היא למעשה לאו דווקא "מה עדיף, תאורה טבעית או תאורה מלאכותית בחדר האמבטיה", אלא "מה הדרך הטובה ביותר לתכנן ולשלב את שני הסוגים גם יחד?" – ולכן, להלן נבחן את היתרונות של כל סוג תאורה ונבין איך אפשר לשלב אותם כך שיביאו לידי ביטוי את היתרונות של כל סוג תאורה בצורה הטובה ביותר.
חדר האמבטיה הוא אחד המקומות שבהם אי אפשר להתפשר על תאורה טובה. בכל זאת, זה המקום שבו רובנו מבצעים פעולות יום-יומיות עדינות כמו גילוח, איפור או טיפוח אישי, ותאורה עמומה או לא מתאימה עלולה ליצור אי נוחות, קושי בביצוע הפעולות הללו ואפילו תחושת עייפות.
בנוסף לפרקטיות, תאורה משפיעה רבות גם על האווירה הכללית של חדר האמבטיה. תאורה טבעית או מלאכותית, בשילוב עם עיצוב נבון של החלל ומיקום מדויק של אביזרי אמבטיה מעוצבים, עשויה ליצור תחושת מרחב, רוגע ונינוחות. בתכנון תאורה לחדר האמבטיה חשוב לשים דגש גם על פיזור נכון של האור כדי להימנע מהצללות לא רצויות ולהבטיח חלל מואר באופן אחיד.
היתרונות העיקריים של תאורה טבעית נובעים מכך שאור השמש הטבעי הוא המחמיא ביותר לפנים שלנו, ותאורה טבעית יוצרת תחושה רכה ומרגיעה. בנוסף, ובניגוד לתאורה מלאכותית, התאורה הטבעית גם משתנה במהלך שעות היום בהתאם לזווית של השמש, מה שמוסיף לאווירה הדינמית והחיה של החלל.
יתרה מזאת, חשיפה לאור טבעי בבוקר תורמת לאיזון קצב היממה של הגוף ומסייעת להרגיש ערניים וחדים יותר במהלך היום. גם במהלך היום התאורה הטבעית ידועה ביכולתה לשפר את מצב הרוח ולהעלות את רמות האנרגיה. ומעבר להיבטים הבריאותיים, תאורה טבעית משפרת גם את המראה הכללי של החדר, כשהיא יוצרת מעין תחושה של מרחב ופתיחות, מה שמעניק לחלל מראה רחב ואוורירי יותר.
לכן, במידת האפשר כדאי להתקין חלונות גדולים בחדר האמבטיה ולא לחסום את מעבר האור עם תריסים או וילונות. אם יש בעיה של פרטיות, בנוף להתקנת וילון אמבטיה אפשר גם להתקין זכוכית אטומה או חלבית כדי לאפשר כניסת אור מבלי לחשוף את הנעשה בתוך החדר. כמו כן שימוש מוצלח במראות ביחד עם התאורה הטבעית יכול להעצים את תחושת האור ולהוסיף לתחושת המרחב.
אי אפשר להסתדר רק עם תאורה טבעית, במיוחד בשעות החשכה או בימי חורף מעוננים. החדשות הטובות הן שגם לתאורה מלאכותית יש יתרונות, משום שהיא מאפשרת שליטה מלאה בעוצמת האור ובגווניו באופן שמתאים למטרות שונות: תאורת תקרה מספקת אור חזק ומפוזר בכל חלקי חדר הרחצה; תאורה שממוקמת סביב המראה יכולה להועיל רבות לפעולות כמו גילוח, איפור וטיפוח; ויש גם אפשרויות להתקין תאורה נסתרת במקומות שונים בחדר, על מנת להאיר אותו בצורה עדינה תוך שמירה על מראה נקי ומודרני.
חשוב גם להזכיר בהקשר זה שתאורה מלאכותית בחדרי רחצה חייבת להיות עמידה בפני לחות ושינויי טמפרטורה. לכן בניגוד לאביזרים אחרים שניתן להתקין גם בכל חדר אחר בבית (כמו ברזים לאמבטיה שיכולים בעיקרון להיות גם ברזים למטבח), לא מומלץ להתקין בחדר האמבטיה כל גוף תאורה רגיל אלא יש לוודא שמדובר בתאורה למקלחת מוגנת מים – כלומר שמתאימה לתנאי סביבה לחים ורטובים.
הבחירה בין תאורה טבעית לתאורה מלאכותית בחדר האמבטיה תלויה במבנה החדר, בשימוש היומיומי ובתנאים הספציפיים של החלל. לדוגמה, אם בחדר מסוים יש חלון גדול, הרי שתאורה טבעית יכולה לשמש כפתרון עיקרי במהלך היום. עם זאת, במקרה שבו התאורה טבעית אינה אפשרית או שהיא מעטה מאוד, במיוחד בחדרי אמבטיה פנימיים או בחדרים קטנים שאין להם גישה לאור חיצוני, תאורה מלאכותית בעצם חיונית ליצירת חלל מואר היטב בכל שעות היממה. אך במקרה כזה ניתן להתאים את גוון האור לצרכים, ולמשל להתקין נורות לד בצבע שדומה מאוד לזה של אור היום וכך לחקות את תחושת התאורה הטבעית.
מעבר לשיקולים הפרקטיים, חשובה גם האסתטיקה של התאורה. תאורה טבעית יוצרת מראה רך וזורם, בעוד שתאורה מלאכותית מעניקה גמישות בעיצוב החלל ומאפשרת משחק עם גוונים ואפקטים שונים.
הפתרון האידיאלי הוא שילוב של תאורה טבעית ומלאכותית. השילוב הזה מאפשר את ניצול היתרונות של שתי האפשרויות ליצירת חדר אמבטיה שנעים לשהות בו בכל שעה ביום: עם תאורה טבעית מהבוקר עד אחר הצהריים ותאורה מלאכותית בשעות הערב והלילה (או במזג אוויר חורפי כשהעננים יוצרים תחושה אפרורית וחשוכה גם בשעות האור).
וכאמור, בחדר אמבטיה קטן, פנימי או ללא חלון, ניתן להשתמש בתאורה מלאכותית חכמה שמדמה את האפקט של תאורה טבעית. תאורה כזו מספקת אור רך ונעים שלא מעייף את העיניים ויוצר אווירה מרגיעה גם בחללים קטנים וסגורים.
תאורה בחדר האמבטיה היא מרכיב חיוני בעיצוב ובשימוש היומיומי של החלל: תאורה טבעית מספקת אווירה מרגיעה ובריאה, בעוד שתאורה מלאכותית מאפשרת שליטה וגמישות בזמינות האור ובאווירה. שילוב נבון בין שני סוגי התאורה הללו מאפשר ליצור חדר אמבטיה פרקטי, אסתטי ונעים לשימוש, המתאים לכל שעה ביום ולכל פעילות.