העולם נחלק לשני סוגים של אנשים: אלה שאוהבים מקלחות חמות, ואלה שאוהבים מקלחות חמות-מאוד. גם בחורף, גם בשיא הקיץ, אין כמו מקלחת חמה ומפנקת. אבל… כולנו מכירים את הרגע הזה שבו אנחנו נכנסים אחרונים, אחרי שכל המשפחה כבר השתמשה במים חמים, ובמקרה הטוב המים שמחכים לנו פושרים כבר מהטיפה הראשונה (במקרה הרע הם נגמרים באמצע החפיפה, עדיין עם השמפו על הראש, ואין דרך אחרת לשטוף אותם חוץ מאשר במים קפואים תוך כדי רכינה מעל כיור אמבטיה…).
אז מה לעשות כשהמים החמים נגמרים מהר מדי? יש מה לעשות, אך לשם כך יש מספר גורמים שחשוב לקחת בחשבון, החל מבחירת הדוד המתאים ועד תחזוקה נכונה של מערכות החימום. להלן נסקור את הדרכים בהן ניתן להאריך את משך השימוש במים החמים ולהבטיח שהם יספיקו אפילו לזה שמצא את עצמו אחרון בתור למקלחת.
חשוב להבין שמשך הזמן שבו המים נשארים חמים מושפע מכמה דברים: ראשית מנפח הדוד, כלומר מיכל האגירה של המים החמים בבית, שגודלו משפיע באופן ישיר על כמות המים שבתוכו. כך למשל דוד קטן עלול להיגמר במהירות כאשר מספר אנשים משתמשים במים אחד אחרי השני.
גם לאופן חימום המים עשויה להיות השפעה על משך השימוש בהם. לדוגמה, אם סמכנו על דוד השמש שיסדר לנו מקלחת חמה בערב, אבל לאורך כל היום היו רק עננים; או אם הדלקנו את דוד החשמל למעט מדי זמן והמים פשוט לא הספיקו להתחמם כמו שצריך.
בחירת הדוד המתאים היא אחד הצעדים הראשונים להבטחת מים חמים לזמן ממושך: דוד קטן מדי עלול להיגמר מהר ולהשאיר את הבית בלי מים חמים עד שיסיים לחמם מחדש. לעומת זאת דוד גדול מדי עלול לצרוך חשמל רב מבלי שתהיה בכך באמת תועלת.
אז איזה גודל דוד צריך? ובכן, חישוב נכון של נפח הדוד נובע מהבנת צרכי המים של המשפחה. עבור אדם אחד שגר לבדו יספיק דוד קטן יחסית, בעוד שעבור משפחות גדולות, או בבתים שבהם יש מספר מקורות שימוש במים כמו כמה חדרי אמבטיה, עם מקלחות וברזים (מה שעשוי להצריך גם התקנה של מערכת אינטרפוץ 3 דרך או אינטרפוץ 4 דרך כדי להפנות את המים לכמה יציאות שונות), סביר להניח שנפח הדוד יגדל בהתאם.
לא רק למערכת החימום עצמה יש חשיבות, אלא גם ליכולת לשמור על טמפרטורת המים לאורך זמן. לכן מומלץ לבדוק את מצב הבידוד של הדוד אחת לתקופה: דוד מבודד היטב שומר על חום המים לאורך זמן ומפחית את הצורך בחימום חוזר, מה שחוסך באנרגיה ומאריך את משך זמן השימוש במים החמים.
בנוסף כדאי לבדוק גם את הבידוד של צנרת המים החמים. יש לזכור שהמים יוצאים חמים מהדוד אך אז זורמים בצנרת קרה שגם מאבדת חום לסביבתה. על ידי התקנת בידוד מתאים לצנרת, ניתן להפחית את איבוד החום ולשמור על טמפרטורת המים עד שהם מגיעים למקלחת. באופן דומה כדאי לבדוק גם מערכות שבהן יש שימוש במספר מקורות מים כמו אינטרפוץ, כדי לוודא שכל הצנרת המובילה לכל היציאות מבודדת היטב.
דוד המים ומערכת החימום דורשים תחזוקה שוטפת כדי להאריך את חייהם ולשפר את יעילות פעולתם. הנה כמה טיפים לתחזוקה נכונה:
ככל שחלף יותר זמן מהתקנת הדוד, כך גובר הסיכוי שחלקים בו נשחקו, התבלו, צברו אבנית או פשוט התקלקלו. ואם זה המצב, ייתכן שהגיע הזמן לשדרג לדגם מתקדם יותר. נכון שברוב ימי השנה קרני השמש הישראלית הלוהטת בדרך כלל מספיקות כדי לחמם את המים בדודי השמש, אבל לטובת הימים הגשומים והמעוננים, כדאי לשקול שימוש בטכנולוגיות חדשות שמציעות חימום מהיר ויעיל יותר של המים, תוך חיסכון באנרגיה.
יש היום מערכות שמחממות את המים בעזרת חשמל, אחרות עושות זאת באמצעות גז, ובכל מקרה החימום נעשה בצורה חסכונית שמאפשרת לעשות מקלחת טובה עם מים חמים ונעימים מבלי לחשוש שהם ייגמרו באמצע החפיפה.
כדי ליהנות ממים חמים למשך זמן ממושך יותר, יש לקחת בחשבון מספר גורמים חשובים, החל מבחירת הדוד הנכון, דרך בידוד הצנרת ועד תחזוקה שוטפת של מערכת החימום. בעזרת הקפדה על פתרונות אלה ניתן להבטיח שהמים החמים יזרמו למשך זמן רב יותר וליהנות ממקלחות חמות ומפנקות ללא הפסקה. רק… לא ארוכות מדי, בסדר? מקלחת טובה זה אמנם כיף, אבל אנחנו עדיין בישראל, וחבל על כל טיפה – גם של מים חמים.